Merkpaspoort Zero Waste Apeldoorn

Zero Waste Apeldoorn

Kleine stapjes, grote impact

Positionering

Kleine stapjes, grote impact

Er is maar één aarde. Onze plek daarop is uniek en kwetsbaar. Dat weten we allemaal. Het lijkt alleen niet makkelijk om daar impact op te maken. Een ver-van-je-bed-show. Als je dat wilt voel je dat direct in je portemonnee of kost het te veel tijd. Denk aan biologisch voedsel of verpakkingloos inkopen doen.

Wat nou als je met simpele kleine stappen wél die impact kon maken? Dat doen wij met de Zero Waste lifestyle. Een wereld creëren die jij op jouw eigen manier doorgeeft. Groenten kopen? In het seizoen en verpakkingsvrij. Nieuwe kleren? Ruil, leen of koop tweedehands. Kapot? Laat het repareren. Haren wassen? Een blok zeep in plaats van vloeibare shampoo. Zo maak je met kleine stapjes je impact groter.

Waarom Zero Waste?

Als je goed doet dan voel je je beter. Over jezelf en over de impact die je maakt.

Impact maken gaat verder dan bewust leven en afvaltips. Zero Waste geeft je opties om in kleine stapjes meer te doen met minder. Jij kiest daarin voor wat dicht bij jezelf staat. En tegelijk geef je een betere wereld door aan de volgende generatie. Dat bespaart geld, is gemakkelijk én geeft een goed gevoel.

Wat is Zero Waste?

Zero Waste is een wereldwijd begrip en in Apeldoorn een initiatief gevormd door vrijwilligers die zich bewust zijn van de impact op onze aarde. Samen hebben ze honderden oplossingen in het leven geroepen om de wereld impactneutraal te maken. Deze zijn samengevat in de vijf R-en. Zero Waste is een beweging en levensstijl om de wereld door te geven op jouw manier.

Wat is positieve impact?

Een neutrale ecologische voetafdruk. Dat zijn de sporen waar je in staat als je positieve impact maakt. Circulair, klimaatpositief en afvalvrij in één woord. Dat klinkt ingewikkeld, maar het zit zo.

We maken allemaal impact. Dat heb je wél door, of niet. De bewustwording van verpakkingloos kopen of energieverbruik van je huis is er eentje die je geld kan besparen. Of moeite. Neutrale Impact is dus een balans tussen de positieve en negatieve impact van jouw (koop)gedrag.

Positieve impact, hoe doe je mee?

  1. Bewustwording
  2. Kleine stapjes
  3. Jouw manier

Visie / missie

Visie

Geef de wereld door op jouw manier

Er is maar één aarde. En we weten allemaal dat onze wereld uniek en kwetsbaar is. Het is ook aan ons, de gewone mensen, om onze impact te vergroten. Apeldoorn wil hierin een voorbeeld zijn voor andere steden en gemeenten, en bewijzen dat iedereen een rol kan spelen in deze noodzakelijke verandering.

Dat klinkt misschien idealistisch, en dat is het ergens ook. Uiteindelijk dragen we allemaal bij aan een aarde die we kunnen blijven bewonen. Met realistische kleine stapjes. We hebben samen het geluk dat we hier een rol in kunnen spelen, want de volgende generaties na ons willen ook dat geluk ervaren. Vandaar dat wij die kleine stapjes toegankelijk willen maken, voor jou, je familie en je buren. Van verpakkingsvrij leven tot een zelfvoorzienend huis, we zorgen ervoor dat onze kleinkinderen niet op Mars hoeven te wonen.

Het gaat dus van vervuilende gewoonten naar een Zero Waste levensstijl. Het is een manier van kijken naar de wereld die je op jouw manier eigen maakt. Dat hebben wij ook gedaan. Doe je met ons mee?

Hoe ziet dat eruit?

Wij handelen naar een toekomst waar kopen-gebruiken-wegwerpen niet langer normaal is, maar eerder een pad wat achter ons ligt. We denken na over de voetsporen die we zetten voor onze (klein)kinderen en medemensen. Iedereen gaat bewuster om met afval en we omarmen een levensstijl die arm is aan verspilling – we nemen niet langer de verspil-pil.

Zwerfafval is een begrip dat volgende generaties in de geschiedenislessen tegenkomen, en ze zich afvragen “wat was dat nou weer?”. Voedselverspilling is drastisch verminderd, we behandelen elk stukje eten met respect, alsof het een Michelin ster heeft. Of alsof het door je oma is gemaakt, met heel veel liefde.

Alles wat we doen is inzichtelijk en meetbaar. We houden van transparantie, als een glazen huis, maar dan wel goed geïsoleerd. Het volgen van de 5 R-en (Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot) wordt een tweede natuur, zo logisch als ademen, slapen of het kijken naar je telefoon om berichtjes te checken.

Bedrijven zijn de Robin Hoods van grondstoffen. Ze helpen elkaar, delen en hergebruiken. Zo creëren we een keten binnen een circulaire economie. Vervuilende businesscases bestaan alleen nog in geschiedenisboeken, de ondernemingen van de toekomst zijn geaard in het maken van positieve impact. En een positieve voetafdruk.

Tot slot, we schuiven op naar een economie die gedreven wordt door welzijn, niet alleen door welvaart. Het is geen kwestie meer van ‘show me the money’, maar ‘show me the impact’. Zo creëren we een toekomst die rijk is in elke zin van het woord. En dat is geen woordspeling, maar een belofte.

Missie

Iedereen in Apeldoorn maakt positieve impact

Positieve impact is een neutrale ecologische voetafdruk. Dat betekent circulair, klimaatpositief en afvalvrij in één woord. Dat klinkt ingewikkeld, maar het zit zo.

We maken allemaal impact. Dat heb je wél door, of niet. De bewustwording van verpakkingloos kopen of energieverbruik van je huis is er eentje die je geld kan besparen. Of moeite. Neutrale Impact is dus een balans tussen de positieve en negatieve impact van jouw (koop)gedrag.

Een waarde vol leven

Het liefst laten we de waste op de aarde helemaal weg. Een waardevol leven op een aarde vol leven, dat is de reden waarom we het allemaal doen. De puinhoop die we ervan maken hoeft helemaal niet zo groot te zijn. We weten ondertussen allemaal wel dat we voor onze planeet moeten zorgen zodat wij ons plekje behouden. Voor onszelf, maar vooral voor onze kleinkinderen. Een wereld om door te geven. Daarom stellen we de vraag;

Wat laat jij achter?

Laat dat even bezinken. Want Zero Waste gaat over veel meer dan wat er in je prullenbak belandt. Het gaat om geen onnodig afval laten ontstaan en bewust koopgedrag. We gebruiken nou eenmaal grondstoffen, maar we willen voorkomen dat het afval wordt. Dat gaat om langer die grondstoffen gebruiken en vantevoren bedenken hoe ze terugkomen in de kringloop. Van je bank tot je televisie. En dat kan op ontelbaar manieren die je eigen kunt maken. Zero Waste is dus, simpel gezegd, een levensstijl waarmee je de wereld doorgeeft op jouw manier.

Stapje voor stapje

De wereld doorgeven kan door in voetsporen van anderen te stappen en je te laten inspireren. Daarmee kun je het helemaal eigen maken. Dat is niet zo ingewikkeld, dat gaat stapje voor stapje. Je kiest voor de voorbeelden die bij jou passen om niets achter te laten. Van verpakkingen weigeren tot hergebruiken, er is altijd wel iets wat jij kan doen. Dat draait dus om persoonlijke én maatschappelijke groei. Zo zorg je dat je met jouw eigen stappen in een kring loopt.

De kringloop van grondstoffen

Een wereld waarin afval niet bestaat zou mooi zijn, maar daar zijn we nog lang niet. Daarom is het belangrijk om eerst de balans van impact naar 0 te krijgen. We gebruiken precies zoveel als dat Apeldoorn nodig heeft.

Geld, gemak en een goed gevoel

De wereld met positieve impact doorgeven dat is een ideaal natuurlijk, maar dat doe je eigenlijk ook voor jezelf. Want bewust omgaan met je impact zorgt er bijvoorbeeld voor dat je je boodschappen goedkoper gaat doen. Zoals kennis over wanneer groente en fruit in het seizoen zijn. Of denk aan de lokale markt, waar je je groenten en fruit zonder onnodig plastic kunt halen. Kennis geeft je op die manier gemak en echt waar(de) voor je geld. Dat betekent geen keuzestress omdat alles altijd beschikbaar is, geen verspilling en dus een goed gevoel over precies gebruiken wat je nodig hebt.

Samen de wereld doorgeven

Heel Apeldoorn heeft positieve impact klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show. Dat hoeft ook niet vandaag, dat doen we samen, stapje voor stapje. Wij zijn in ieder geval bewust bezig met voetsporen maken voor een positieve voetafdruk. Daarin nemen we jou graag mee, we laten niemand achter. Zelfs niet als je superkoppig bent. Want we hebben schoon genoeg van al het onnodige afval en verspillen. Jij ook?

Kernwaarden

Allemaal actief

Samen maken we het makkelijk. Daarom is onze beweging er een van kleine stapjes.

Iedereen geeft door

Kennis en middelen

Onafhankelijk

Wij staan sterk op onze eigen benen en zijn er altijd om anderen te ondersteunen.

Gewoon beginnen

Wij zijn nuchter, praktisch en daadkrachtig.

Hartmaken voor de planeet

Dat doen we door samen een natuurlijke kringloop te organiseren. Dat betekent dat alles wat gemaakt wordt weer terugkomt bij de bron waar het vandaan komt.

 Vooruit naar vroeger

We kijken naar hoe het vroeger ging – daar kunnen we namelijk veel van leren. Dat zetten we om naar tips en tricks om nu te gebruiken.

Impact Zero Waste levensstijl

Een manier van leven die het milieu minimaal belast.

Heldenkrachten

Knoopjes open én gaan

Als het nodig is ontdoen wij ons alledaagse blouse om ons heldenpakje te laten zien. Iedereen kan een held zijn, en wij dus ook.

Spin in het web

Mensen en ideeën verbinden door de juiste informatie op de juiste plek te hebben. Een hele mond vol die zin, maar we maken het ook waar. Wij zijn in (en op) het web te vinden met tips & tricks voor een Zero Waste lifestyle.

Altijd zichzelf

Wij blijven authentiek, eerlijk en trouw aan wie we zijn.

Moederfiguur van de aarde

Je kunt altijd bij ons terecht voor advies of om samen te ondernemen: Wij nemen een verzorgende, ondersteunende en altijd beschikbare rol op ons voor iedereen die hulp of advies nodig heeft.

Versimpelen van de taal

Informatie simpel maken om het tot je te nemen is een kunst. Eentje waarin wij ons blijven ontwikkelen!

Merktaal

Archetype

Het archetype geeft een gevoel aan de geschreven teksten en beelden. Het is geen letterlijke opvatting, maar iets waar mensen zich in herkennen of juist in anderen zien. Daarom geeft het een goede basis voor uniforme universele communicatie. Lees hieronder het archetype van ZWAP.

De Gewone Man

“Ring the bells that still can ring; forget your perfect offering. There is a crack in everything; that’s how the light gets in.”

– Leonard Cohen

Gedreven door de behoefte om zich verbonden te voelen, gelooft de Gewone Man dat iedereen er evenveel toe doet, ongeacht status, leeftijd, etniciteit of geloof. Zoals een goede buurman, probeert de Gewone Man het juiste te doen, zonder behoefte aan heldhaftige daden of avonturen. Dit archetype begrijpt dat vreugde te vinden is in wat misschien gewoon of normaal genoemd wordt, en ziet de waarde in het waarderen van elk moment omwille van zichzelf. De Gewone Man is praktisch, nuchter, toegankelijk, betrouwbaar, vriendelijk en kan in het algemeen omschreven worden als “echt”.

Afgezien van concepten die sociale verdeeldheid aanduiden (zoals gewone man, gewone mensen, massa), vertegenwoordigt de Gewone Man de universele, pretentieloze ervaring van het lid zijn van de mensheid – het bittere, het zoete en de diepten van zowel vreugde als verdriet. Dit archetype gelooft dat onder de versieringen van de samenleving een gedeelde kern van menselijkheid schuilt die gegrond, onzelfzuchtig en vriendelijk is.

Met een charmante oprechtheid belichaamt de Gewone Man het acroniem WYSIWYG – “what you see is what you get” – en heeft een casual benadering van het leven, met de voorkeur om bescheiden, onbedreigend en behulpzaam voor iedereen te zijn.

Krachten

Grote kracht van karakter. Trouw. Ondersteunt. Stelt zich nuttig op. Functioneel. Vindingrijk.

Uitdagingen

Onderontwikkeld gedrag. Onwetendheid. Alleen bezig met de basisroutines van het leven. Groepsdenken.

Voorbeelden

Rachael Ray. Cheers. Jimmy Stewart in Mr. Smith Goes to Washington. Ron Weasley (Harry Potter). Arthur Dent (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy). Jack Lucas in The Fisher King. Drew Barrymore in Never Been Kissed. MetLife Insurance. Muji. Trader Joe’s. AAA. Craigslist.

Wij zijn.

Wie is ZWAP als merk? Lees hieronder hoe ZWAP als merk aanvoelt om dat gevoel te gebruiken in tekst

Wij zijn een moederfiguur

We zijn er om samen te werken en naar elkaar te luisteren. Ja, we hebben wijsheid in pacht, maar we zijn hier om van elkaar te leren en de schouders eronder te zetten om onze missie te bereiken.

Wij maken het simpel

Wanneer we complexe zaken uiteen zetten gebruiken we simpele zinnen. Dat betekent dat we simpele woorden verkiezen boven lange woorden die het precies uitleggen. Zo makkelijk mogelijk om een eerste stap te zetten.

Wij zijn positief

Wanneer je iets leest of ziet op ZWAP is het een nuchtere maar bovenal positieve insteek. We houden van bezig blijven met de volgende stap maken. Het draait immers om samen genieten van een leven wat niet ophoud bij onze eigen generatie, maar juist het grote goed van de wereld voor iedereen leefbaar houden.

Richtlijnen

Ga je aan de slag met een tekst voor ZWAP? Dan vind je hieronder richtlijnen voor uniforme communicatie. Geef het je eigen persoonlijke touch natuurlijk, maar vergeet niet dat deze richtlijnen je helpen om je merk de gewenste uitstraling te geven.

Aanspreekvorm

Je/jij – Uw/u
Wij – Bedrijfsnaam
1e persoon – 3e persoon

Zinstructuur

Kort – Lang

Afkortingen

Als je afkortingen gebruikt schrijf het dan in de eerste zin voluit met de afkorting erachter. Gangbare afkortingen daargelaten zoals etc.

Voorbeeld:
Eerste zin: Zero Waste Apeldoorn (ZWAP)
Zinnen daarna: ZWAP

Organisatienaam

Mag je de bedrijfsnaam als bijvoeglijk naamwoord of werkwoord gebruiken?

Voorbeeld: We gaan ZWAPpen

Gebruik zo min mogelijk werkwoorden, opsommingen en komma’s.

Voorkeurstaal

Zo veel mogelijk Nederlands, maar Engelse woorden zijn toegestaan als het duidelijk is.

Jargon

Liever geen jargon gebruiken, tenzij specifiek en simpel uitgelegd.

Emoji’s

Ga los! Liever niet teveel op de website pagina’s, maar overal is het tof ze toe te voegen. Past bij het speelse karakter 🙂