MSR Werkvizier
De mens achter
de medewerker
staat voorop
Bij MSR Werkvizier draait alles om het vinden van balans en energie, zodat medewerkers met plezier en kracht kunnen blijven werken. Samen ontdekken we wat écht belangrijk is, door routines en overtuigingen in beeld te brengen en te onderzoeken wat werkt. Ons doel? Een cultuur waarin zorgen voor jezelf de norm is, zodat iedereen vanuit eigen kracht kan bijdragen aan werk en samenleving.
Positionering
De positionering is de manier waarop MSR Werkvizier zichzelf presenteert richting het publiek en de concurrenten, om daarmee een onderscheidende boodschap te verkondigen. De positionering bestaat uit verschillende onderdelen om dit verhaal zo krachtig mogelijk over te laten komen, om daarmee een voorkeur bij het publiek te bewerkstellen.
Slogan
De slogan is een korte slagzin die de kern van de boodschap van MSR Werkvizier samenvat. Het dient om het oproepen van nieuwsgierigheid en/ of het verduidelijken van de boodschap.
Een zelfzorgcultuur
laat mensen én teams groeien.
Alineastatement
De alineastatement is het positioneringsverhaal van MSR Werkvizier samengevat in één alinea. Het is de basis van alle communicatie en kan gebruikt worden in gesprekken en in biografieën.
Een zelfzorgcultuur binnen je organisatie geeft medewerkers meer energie voor zichzelf én hun collega’s. Wanneer medewerkers goed voor zichzelf zorgen, heeft dat direct impact op het team. Ze staan sterker in hun schoenen, kunnen meer geven aan hun omgeving en daardoor functioneren ze beter. Allemaal door een routine die écht voor ze werkt.
——————————
In elk team zitten mensen die zich soms verloren voelen in de dagelijkse drukte. Gezin, werk, mantelzorg – alles vraagt om aandacht. Daardoor raakt vaak de zorg voor hunzelf ondergesneeuwd. Maar juist daar ligt de sleutel tot groei – én succes van het team.
Het is voor je medewerkers belangrijk om eerst inzicht in zichzelf en in hun situatie te krijgen, zodat ze hun eigenwaarde (opnieuw) kunnen ontdekken. Ik begeleid hen in het creëren en borgen van routines die écht werken. Routines waarmee ze hun grenzen bewaken, weten wat ze nodig hebben en als vanzelf verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen welzijn. Het is een proces van leren en groeien. Eentje van jezelf beter leren kennen door nieuwe wegen te verkennen.
Zo bouw ik stap voor stap aan een zelfzorgcultuur binnen de organisatie. Een zelfzorgcultuur zorgt er namelijk voor dat mensen niet alleen energie hebben voor hun werk, maar ook voor elkaar. Wanneer medewerkers goed voor zichzelf zorgen, heeft dat direct impact op het team. Ze staan sterker in hun schoenen, kunnen meer geven aan hun omgeving en daardoor functioneren ze beter. Allemaal dankzij een routine die écht voor ze werkt.
Positioneringsverhaal
Het positioneringsverhaal is de uitgebreide versie van de alineastatement en vertelt de onderscheidende waarde van het merk MSR Werkvizier. Dit positioneringsverhaal is de basis voor alle communicatie, zoals de website, flyers, etc.
Zorg goed voor jou
én daarmee voor je omgeving
Zorg goed voor jezelf, ontdek wat je nodig hebt en geef het beste aan je omgeving.
Stel je voor: de waan van de dag is in volle gang. Werk, gezin, mantelzorg – alles vraagt om je aandacht. Maar waar ben jij in dit plaatje? Voor jezelf zorgen is geen luxe; het is een noodzaak. Het is de sleutel om energie over te houden voor alles wat je lief is.
Beschouw jezelf even als een glas water – metaforisch gezien dan hé. Wanneer je glas vol is, kun je geven aan anderen zonder jezelf uit te putten. Maar als je blijft schenken zonder bij te vullen, raakt het glas leeg. Voor jezelf zorgen betekent bewust stilstaan bij wat je nodig hebt om je glas steeds opnieuw te vullen. Dat kan door rust te nemen, een moment van reflectie te pakken of simpelweg iets te doen waar je energie van krijgt. Zo blijf je in balans en houd je ruimte – dat metaforische water – over om te geven aan je omgeving.
Samen ontdekken we wat voor jou écht belangrijk is. Waar sta je voor? Wat heb je nodig om sterk te blijven? Door jezelf deze vragen te stellen, krijg je helderheid en grip op je keuzes. Je leert je eigen grenzen te bewaken en verantwoordelijkheid te nemen voor je welzijn. Het resultaat? Meer energie zodat je glas gevuld blijft. Dus je kan blijven doen wat je belangrijk vindt voor jezelf en je omgeving.
Wat is goed zorgen voor jezelf?
Goed voor jezelf zorgen vind je in een routine – eentje waarmee je weet dat je energie uit je dag kan halen, ook wanneer je even niet zo lekker in je vel zit. Aan de hand van je kernwaarden bouw je een routine die voor jou werkt – dat is de manier om je glas water aan te blijven vullen. Dat zit hem juist in leren en groeien. Zelfontwikkeling is daarom een belangrijk element van zorgen voor jezelf. Alleen dan kun je blijven doen wat je écht belangrijk vindt. Het geduld bij de opvoeding van je kids, je precisie in je werk of mantelzorg – je hebt genoeg water in je glas. Jij bent je eigen rots in de branding.
Wat is een zelfzorgcultuur?
Een community waarin mensen met een routine goed voor zichzelf zorgen, al helemaal als het even niet lukt. Er zijn genoeg life-events waardoor iemand zijn glas leeg kan raken, dus dan is er ruimte nodig om het glas weer te vullen. Binnen een zelfzorgcultuur is er die ruimte – er is zorg voor elkaar. Omdat iedereen zijn eigen routine en kernwaarden kent, en daardoor begrijpt dat anderen dat ook nodig hebben.
Zie het als een opwaartse spiraal – de organisatie zorgt goed voor het team, het team voor de medewerker. Maar ook andersom: als de medewerker goed voor zichzelf zorgt, zorgt het goed voor haar collega’s, en dus de organisatie. Zorgen voor jezelf is een verantwoordelijkheid die je draagt met je organisatie, maar ook met je omgeving. Samen creëer je een cultuur waarin zorgen voor jezelf de norm is.
Propositiepitch
De propositiepitch is het verhaal wat de potentiële koper overtuigt om met Unfold aan de slag te gaan. Het biedt de voordelen en de waarden die aansluiten bij de doelgroep. Daarmee levert het bewijslast en laat het de onderscheidende waarde zijn ten opzichte van andere partijen. De propositiepitch wordt gebruikt in verkoopgesprekken.
Om gezond te blijven én werk-privé balans te behouden is er 1(!) methode die er met kop en schouders bovenuit steekt; zorgen voor jezelf. Verantwoordelijkheid nemen over je eigen welzijn is de basis van een leven waarin je doet wat je belangrijk vindt. Zo blijf je niet alleen de beste, maar vooral de puurste versie van jezelf. Creëer een routine die voor je werkt als je niet zo lekker in je vel zit – en misschien wel nog fijner – eentje die er voor zorgt dat je optimaal gebruik maakt van een goede dag.
Ik werk nu 8 jaar als coach binnen werk en re-integratie. In die tijd heb ik al meer dan 100 vrouwen bijgestaan die hun routines met mij samen hebben ontwikkeld. Het resultaat? Een leven waarin ze zelf op 1 staan, waardoor hun hele omgeving op ze kan bouwen.
Visie
De visie is de kijk van MSR Werkvizier op de wereld. Hierin omschrijven we het droombeeld waar het publiek op aanhaakt.
De mens achter de medewerker staat voorop
Stel je voor: de hectiek van de dag is in volle gang. Je kind belt om te vragen wat het wachtwoord van de wifi ook alweer is, want een vriendje is tussen de middag blijven eten. De zorg belt ook of dat je vanmiddag de sleuteloverdracht wilt doen zodat je vader nog eventjes rust heeft. Ondertussen heb je nog twee deadlines om af te ronden voor vanavond. Vol gas schiet je in de automatische piloot – er is geen tijd om stil te staan of reflecteren. Maar waar ben jij precies? Onder die bult van gezin, werk en mantelzorg. Hoe ga je jezelf op één zetten zodat je ook daadwerkelijk alles met energie gedaan krijgt?
Dat begint met de tijd nemen en een stap terugzetten om bewust te worden van je keuzes. Daarvoor zoek je uit wat je nou écht wilt, wat je kernwaarden zijn. Kortom – wat is er voor jou belangrijk. Daarom geloven wij dat je pas echt effectief kunt zijn in je werk als je ook goed voor jezelf zorgt. Dat kan pas als je dat allemaal hebt uitgezocht. Mensen die voor zichzelf zorgen, zorgen immers ook beter voor de organisatie. Je kunt pas 100% geven wanneer je je 100% voelt. ‘Simpel’ rekenwerk als je het ons vraagt.
Wat is zorgen voor jezelf?
Je werkt om te leven – je leeft niet om te werken. Dit lijkt simpel, maar vraagt om bewuste keuzes die jou gelukkig maken. Het draait namelijk om jou, Dat begint met het blootleggen van je overtuigingen en je belemmeringen om de omslag te maken naar hoe je het gaat doen in de toekomst. Als je niet oplet, kan werk je leven gaan overheersen. Zorgen voor jezelf betekent dat je jezelf blijft uitdagen en blijft zoeken naar wat jou echt gelukkig maakt. Dat is beter voor jou, dus beter voor je werk, je gezin én je familie.
Maar hier stopt het niet. Het leven van een medewerker is belangrijker dan het werk dat wordt gedaan – en dat geldt ook voor de werkgever. Daarom is het belangrijk om micropauzes in te bouwen, ruimte te maken voor reflectie en te doen waar je energie van krijgt. Zorgen voor jezelf is een verantwoordelijkheid die je deelt met je organisatie. Samen creëer je een omgeving waarin goed zorgen voor jezelf de norm is, niet de uitzondering. En dat noemen wij een zelfzorgcultuur.
Missie
De missie is de grote opdracht van MSR Werkvizier. Het vertelt wat MSR Werkvizier te doen heeft in de wereld en geeft het bestaansrecht.
Zorgen voor jezelf als standaard in Nederland
Wij willen dat zorgen voor jezelf een vanzelfsprekend deel wordt van hoe we werken en leven in Nederland. Als organisaties dit omarmen, gaan mensen met plezier naar hun werk. Voor degenen die vastlopen, bieden wij de persoonsgerichte ondersteuning die nodig is om hen te helpen de balans terug te vinden. Het draait om de persoon – blootleggen van overtuigingen, belemmeringen om de omslag te maken naar hoe iemand het in de praktijk gaat doen. Zorgen voor jezelf moet de norm zijn – niet de uitzondering.
De kern van onze samenleving wordt gevormd door organisaties in het onderwijs en de zorg. Zij houden alles draaiende, dus daar moet ook het vangnet het grootst zijn. We streven naar een cultuur waarin voor jezelf zorgen de standaard is – een zelfzorgcultuur. Dat bereiken we samen, als coaches, medewerkers én als organisaties.
Kernwaarden
De kernwaarden zijn de niet-onderhandelbare principes en overtuigingen van MSR Werkvizier. Die principes en overtuigingen geven aan wat MSR Werkvizier echt van wezenlijk belang vindt en geven richting aan de keuzes die gemaakt worden. Het is daarmee de basis voor het gedrag van het merk.
1. Oprechte interesse
Luisteren is een skill waarin je jezelf moet trainen. Niet alleen luisteren met je oren om in te haken op 1 woord of onderwerp, maar écht willen begrijpen wat iemand beweegt. Oprechte interesse betekent doorvragen, nieuwsgierig zijn naar wat er onder de oppervlakte speelt en iemand de ruimte geven om zichzelf te ontdekken. En soms is dat dus gewoon een tijdje helemaal niets zeggen. Wij geloven dat mensen pas groeien als ze zich gehoord en begrepen voelen – en laat daar zorgen voor jezelf nou beginnen.
2. Verbinding met jezelf (en daardoor met anderen)
De kern van welzijn begint bij jezelf. Weten wat je nodig hebt, je grenzen daardoor bewaken om te blijven doen wat belangrijk voor je is. Dat is de basis om betekenisvolle verbindingen met anderen aan te gaan. Wij geven mensen de ruimte en tijd om zichzelf opnieuw te ontdekken en vanuit die zelfkennis bewuster te leven en werken.
3. Kijk naar wat er wel kan
Op zoek naar je mogelijkheden binnen je situatie is de manier om verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf om weer te gaan groeien. Wij zijn ervan overtuigd dat er áltijd een lichtpuntje te vinden is – hoe klein dan ook.
4. Respect
Iedereen heeft een uniek pad, met eigen overtuigingen, uitdagingen en keuzes. Bij ons staat daarom respect voor die verschillen centraal. We bieden ruimte voor ieders proces, zonder oordeel – we delen alleen ons oor met je. Respect betekent voor ons ook luisteren zonder direct te sturen en mensen hun eigen antwoorden te laten ontluiken.
Heldenkrachten
De heldenkrachten zijn de competenties, specifieke kennis en/ of ervaring die Unfold bezit om de missie te bereiken. De heldenkrachten vormen de basis waarmee Unfold de missie aangaat.
1. Doorzetten is een zetje geven
Verandering kost tijd. Dus we blijven zoeken, begeleiden en ondersteunen tot iemand een weg vindt die écht werkt. We geven niet op bij weerstand, het is de wrijving die juist voor glans zorgt. Je glas water gaat daar van schijnen, maar misschien is het een zetje in de juiste richting de koers bepaald.
2. Inleven is méér dan horen
Luisteren is meer dan horen – het is de ander écht zien met je oren. Wij luisteren met aandacht en zonder oordeel, zodat we écht begrijpen waar de kern van een probleem of behoefte ligt. Dit betekent dat we stiltes durven laten vallen, doorvragen op de juiste momenten en de ander helpen om zijn of haar eigen gedachten en gevoelens helder te krijgen.
3. Kritische vragen stellen
Groei begint bij inzicht. Daarom stellen we scherpe (maar respectvolle) vragen die mensen aan het denken zetten. Zo leggen we samen belemmerende overtuigingen bloot om te ontdekken wat écht belangrijk is. Ja, dat is confronterend, maar vanuit ons altijd met de intentie om vooruit te gaan.
4. Kennis omzetten in zorgen voor anderen
Wij combineren kennis en ervaring met een praktische aanpak. Dat betekent dat we niet alleen adviseren, maar samen zoeken we naar concrete routines en gewoontes die mensen laat voelen wat er belangrijk is. Theorie wordt pas waardevol als het leidt tot actie – duh! – dus daar focussen we samen op.
5. Zelf in het veld
We praten niet vanaf de zijlijn, maar hebben zelf ervaren hoe het is om balans te vinden in een wereld vol verwachtingen. Onze eigen ervaringen met werk, stress, zelfzorg en groei maken dat we met empathie en begrip begeleiden. Het is ons ook overkomen, sterker nog, het overkomt iedereen.
Merktaal
De merktaal is de uiting van de persoonlijkheid van MSR Werkvizier in woorden en zinnen. Met de merktaal kan iedereen die communiceert vanuit MSR Werkvizier met eenzelfde mond spreken. Daarmee ontstaat een consistente uniforme communicatie.
Archetype
De Zoeker
STERKE PUNTEN
Onvermoeibaar onderzoek. Eerlijkheid. Zelfredzaam. Flexibel. Openminded.
UITDAGINGEN
Escapisme. Eenzaamheid. Tunnelvisie. Gevoelig voor bedrog. Grotere interesse in ontdekkingen dan in mensen.
De ZOEKER is altijd bezig om te leren, te groeien en nieuwe dingen te ontdekken. Dit type is ambitieus en onafhankelijk, altijd onderweg en met weinig bagage. De Zoeker heeft veel geduld en doorzettingsvermogen en blijft zoeken naar wijsheid en waarheid, waar die ook te vinden zijn. Hij onderzoekt alles grondig tijdens zijn reis. De Zoeker leert zichzelf beter kennen door de buitenwereld te verkennen. Gedreven om meer te weten te komen, zoekt de Zoeker naar een betere manier, een beter leven en een betere wereld.
Wij zijn
Wij zijn dient als gevoel en vertrekpunt voor een schrijver van MSR Werkvizier. Lees deze tekst om een idee te krijgen van wie MSR Werkvizier is in geschreven tekst.
Wij zijn ontdekkers.
MSR Werkvizier onderzoekt onvermoeibaar hoe mensen effectiever en gelukkiger kunnen werken door zelfzorg centraal te stellen. Wij geloven dat het begrijpen van jezelf en je omgeving de sleutel is tot een betere balans tussen werk en leven.
Wij stimuleren persoonlijke groei.
Onze aanpak draait om het blootleggen van overtuigingen, het ontdekken van talenten en het vinden van routines die echt werken. We begeleiden mensen en teams om nieuwe manieren te verkennen waarmee ze energie kunnen opbouwen en behouden.
Wij zijn grondig en doelgericht.
Elke stap die we zetten, is goed doordacht. Wij zoeken naar blijvende oplossingen en moedigen mensen aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen welzijn en dat van hun omgeving.
Aanspreekvormen
Je/jij: Informeel, persoonlijk en toegankelijk. We spreken direct tot de medewerker of organisatie.
We/wij: Voor inclusiviteit en een gevoel van samenwerking, zowel intern als extern.
1e persoon – 3e persoon: MSR Werkvizier kan in de 3e persoon worden gebruikt wanneer formeel of informatief, maar altijd vanuit een menselijke en empathische invalshoek.
Toelichting:
Beeldspraak: Gebruik verhalen en metaforen die aansluiten bij de reis van de medewerker, zoals het “glas vullen” of “paden ontdekken”.
Inspirerend: Laat mensen voelen dat ze op een persoonlijke ontdekkingsreis zijn die bijdraagt aan een betere wereld.
Helderheid: Vermijd ingewikkeld jargon; maak complexiteit toegankelijk zonder af te doen aan diepgang.
Richtlijnen
Afkortingen: Introduceer afkortingen in de eerste zin voluit met de afkorting tussen haakjes. Daarna mag de afkorting worden gebruikt.
Bijvoorbeeld: Zelfreflectie en Persoonlijke Groei (ZPG).
Bedrijfsnaam: Gebruik MSR Werkvizier altijd als zelfstandige naam, niet als bijvoeglijk naamwoord of werkwoord.
Bijvoorbeeld:
Fout: “We MSR-en onszelf naar balans.”
Goed: “MSR Werkvizier begeleidt medewerkers naar een betere balans.”
Zinstructuur: Kies voor korte, krachtige zinnen en vermijd overmatig gebruik van komma’s of lange opsommingen.
Voorbeelden van taalgebruik
Metaforisch direct:
“Je bent als een ontdekkingsreiziger die een nieuwe kaart van je leven tekent. Elk pad dat je inslaat, brengt je dichter bij jezelf.”
“Zorgen voor jezelf is het kompas dat richting geeft aan jouw persoonlijke en professionele reis.”
Inspirerend en helder:
“Als je weet wat jou energie geeft, kun je niet alleen jezelf vooruithelpen, maar ook je omgeving sterker maken.”
“We helpen je ontdekken wat je nodig hebt om op je best te zijn – voor jezelf én voor anderen.”