Op iedere reis gaan we aan de slag met een logboek, zo ook jouw merkreis. Iedere sessie verslaan we in een kort reisverslag.

Spring snel naar de verslagen van de sessies:

  1. Sessie 1: Kick-off betekenis
  2. Sessie 2: LEGO-workshop
  3. Sessie 3: Visie
  4. Sessie 4: Leiderschap & Communicatie
  5. Sessie 5: Missie

Alle materialen en huiswerkopdrachten staan in de volgende map of kunnen hier geplaatst worden:

Halte 1: Identiteit

De reis starten we met het onderdeel identiteit. In de identiteit van je merk onderscheiden we drie tussenhaltes: Betekenis, visie & missie en de merkpersoonlijkheid. In deze sectie het logboek over de identiteit van je merk.

Halte 1.1 Betekenis

We starten de merkreis met de zoektocht naar betekenis

Eerste sessie: 9 december 2022

Tijdens de eerste sessie zijn we ingegaan op de betekenis voor Dirk. Het hoofdthema van deze sessie was om vanuit een drone naar betekenis te kijken, en niet vanuit een verrekijker.

Een betere wereld

Dirk wil meewerken aan een betere wereld, maar ziet zichzelf niet als wereldverbeteraar. Maar wat deze betere wereld is, is nog niet helemaal helder. Als Dirk het heeft over zijn privéleven en welke betekenis hij daar geeft, dan zijn daar hele mooie thema’s in. Zo spraken we al over het tegengaan van eenzaamheid, als een beweging tegen eenzaamheid. Om dit nog meer de verduidelijken, gaat Dirk de komende weken dit verder voor hem uitwerken in één A4.

Van CEO naar goede leiders

Dirk wil mensen bewust maken, om van daaruit meer focus te krijgen op welzijn en een betere wereld. Deze beweging zit hem vooral in het creëren van goede leiders. Hoe meer goede leiders, hoe meer zij hun mensen kunnen bijstaan om vanuit welzijn te opereren. Dat verhoogt het welzijnsniveau van veel meer dan alleen die ene organisatie.

De kern hiervan is slechte tot geen communicatie. Draai je dit om: Goede communicatie dan is er al een wereld gewonnen.

Uitzoomen naar België

Maar wat voor impact heeft dat? Wat is de échte betekenis hiervan. Daarvoor moeten we uitzoomen naar het hele land. Als Dirk 10 organisaties in het land heeft geholpen, wat voor impact heeft dat dan op het land? En als het er 25 zijn? En 100? Dat is het echte vraagstuk waarin we in de volgende sessie mee verder gaan.

Opdrachten volgende keer

Voor de volgende keer gaat Dirk aan de slag met de volgende opdrachten:

  1. Het omschrijven van de betere wereld (impact op alle mensen) op een half A4
  2. De journalistenoefening: over 10 jaar interviewt een journalist Dirk, omdat zijn merk veel impact heeft. Wat is die impact dan, waarom vindt de journalist dat interessant? En wat komt er in het artikel te staan wat hij/ zij gaat schrijven?

Tweede sessie: 20 januari 2023

In deze sessie hebben we met het LEGO-spel onderzocht waar de écht betekenis zit voor Dirk.

Grote doel: Het vergroten van het geluk van Vlaanderen

Geluk is de kern van wat Dirk drijft. Uiteindelijk is het grote doel om het geluk van geheel Vlaanderen te verhogen. Geluk is in dit geval het welzijnsniveau van Vlaanderen.

Organisaties ontwikkelen

Om het welzijn en geluk van Vlaanderen te vergroten, is het belangrijk dat organisaties zich ontwikkelen. Deze organisaties zijn de basis om het geluksniveau te vergroten. De focus voor Dirk is gericht op commerciële organisaties, omdat daar zijn interesse, kennis en ervaring liggen.

Leiders van morgen

Om deze nieuwe organisaties te ontwikkelen, is het belangrijk om de leiders van morgen te ontwikkelen. De leiders van morgen leiden daarmee ook de laag eronder op. Hierdoor ontstaat leiderschap door de gehele organisaties. Deze leiders hebben alle kwaliteiten om te sturen op welzijn, geluk en van daaruit welvaart te verhogen.

In de volgende sessie zoomen we hier meer op in.

Halte 1.2: Visie & Missie

De reis vervolgen we met het ontwikkelen van de visie & missie

Derde sessie: 3 februari 2023

In deze sessie zijn we ingegaan op de visie van Dirk. Dit hebben we vastgelegd in vier thema’s.

4 thema’s voor de visie
De visie hebben we in 4 thema’s onderverdeeld. De 4 thema’s zijn:

  1. De leiders van morgen voor volksgeluk: In de merkvisie staat het volksgeluk centraal. Iedereen binnen de samenleving moet fysieke en mentale welzijn ervaren. Dit volksgeluk wordt bereikt door organisaties te ontwikkelen die hier aandacht en sturing op hebben. Dirk zijn rol is om de leiders van morgen te ontwikkelen, die deze organisaties stap voor stap veranderen.
  2. Leider voor jezelf zijn: Een tweede thema gaat over kennis en kunde. Diploma’s zijn namelijk niets waard als je het niet kunt toepassen. Het draait binnen organisaties en leiderschap niet over diploma’s, maar over een vierluik: Kennis, Kunde (o.a. visie op iets hebben); Ervaring en ‘Zelfkennis’. Hierdoor ontstaat dat ieder een leider voor of van zichzelf is.

    Verantwoordelijkheid en leiderschap uit elkaar trekken. Iedereen is een leider, iedereen moet kennis, kunde, ervaring en zelfkennis hebben. Iedereen is de leider van zichzelf. Daarmee kunnen ze hun visie krachtiger in het dialoog brengen waardoor de leider van het team een betere beslissing kan maken. Op basis van een democratische dictatuur. Wat leidt tot financieel en maatschappelijk rendement.
  1. Leiders zonder eigen kijk zijn géén leiders: Organisaties zijn veel te complex geworden. Ze zijn over gestructureerd. Dat komt omdat iedereen organisaties bekijkt vanuit de theorie, en niet meer zelf nadenken. Leiders die geen eigen kijk hebben op organiseren, zijn wat Dirk betreft geen echte leider. Belangrijk hierbij is natuurlijk dat de organisatie leidt tot maatschappelijk en gezond financieel rendement.
  2. Nieuwe definitie van communicatie: Alle problemen binnen organisaties en daarbuiten hebben één oorzaak: De communicatie en vooral een gebrek daaraan. Het merk van Dirk gaat voor een nieuwe definitie van communicatie, zodat iedereen de juiste communiceert inzet waarin dialoog de basis is. (Discussion divides, dialogue unites)

Opdrachten voor de volgende keer
Dirk gaat de komende weken aan de slag met de volgende opdrachten:

  1. Het omschrijven van de leider van morgen. Welke onderdelen heeft de leider van morgen?
  2. Het omschrijven van de definitie van communicatie. Hoe ziet dit eruit?
    Interessante video’s om te bekijken:

Vierde sessie: 24 februari 2023

In deze sessie hebben zijn we de diepte ingegaan omtrent de termen ‘Leiderschap van Morgen’ en ‘Nieuwe definitie van Communicatie’.

Leider(schap) van morgen

Met het leiderschap van morgen bedoelen we in dit geval ‘iemand die verantwoordelijkheid draagt over anderen’. In de vorige sessie hebben we het gehad over dat iedereen een leider voor zichzelf moet worden. Daarom hebben we de leider van morgen deze definitie meegegeven. Daarbij is het idee geopperd om leider een andere term mee te geven, zodat het verschil goed verduidelijkt wordt. In deze sessie hebben we het gehad over termen als ‘meester(schap)’, ‘aanvoerder’, ‘dirigent’. Wanneer we de merkpersoonlijkheid verheldert hebben, kunnen we dit ook verder aanscherpen.

Inhoudelijk gezien heeft de leider van morgen de volgende onderdelen:

  1. De leider van morgen communiceert in dialoog.
  2. De leider van morgen is een voorbeeld, een voorbeeld in wie je bent, wat je kunt én wat je doet). Dit alles vanuit kennis, kunde, ‘zelfkennis’ en ervaring.
  3. De leider van morgen heeft een groot leervermogen en kwetsbaarheid. Daarbij is de leider authentiek, waarmee kwetsbaarheid ervoor zorgt dat iedereen naar grote hoogten kan stijgen.
  4. De leider van morgen heeft een visie op dingen (een eigen kijk).
  5. De leider van morgen heeft het vermogen om anderen (de mens) beter te maken, zowel fysiek als mentaal. Het resultaat is dat het de organisatie en zichzelf ook beter maakt.

Van communiceren naar dialogiseren

Communicatie is bij uitstek een dialoog. Vandaag de dag wordt communicatie binnen organisaties en individuen te vaak als eenzijdige communicatie ingezet (monoloog). Wat Dirk betreft komt er een revival van de term ‘dialogiseren’ en wordt dat standaard ipv communiceren.

Het dialoog en dialogizeren zorgt voor een aantal voordelen:

  1. Het dialoog is bij uitstek verbindend communiceren. Het is tweerichtingsverkeer.
  2. Het dialoog is met respect naar en voor anderen.
  3. Het dialoog is dat je niet alleen praat, maar juist ook oprecht luistert naar en begrip toont voor een andere mening of standpunt.
  4. In het dialoog is er ruimte voor emotie, herken je deze emotie en weten een ieder er mee om te gaan.
  5. Een dialoog is constructief, inhoudelijk en onderbouwd.

Doorkijk naar de missie

Aan het einde van deze sessie hebben we een doorkijk gemaakt naar de missie van Dirk zijn merk. We hebben gekeken naar de stip aan de horizon. Het dialoog dat hieruit ontstond ging over waar Dirk zijn impact wil hebben: Op het volksgeluk, of op het ontwikkelen van de nieuwe leiders. De tussenconclusie was: Het volksgeluk. In de volgende sessie gaan we hierop verder: Wat is dan het einde? Wanneer is het volksgeluk daar?

Opdracht voor de volgende keer

Voor de twee weken daarop hebben we afgesproken dat Dirk gaan nadenken over de volgende opdrachten. Dirk gaat maximaal 5 punten beschrijven dat het verschil vormen tussen leiderschap en communicatie van nu en morgen:

Leider nuLeider van morgen
  
  
  
  
  
Communiceren (nu)Dialogiseren (morgen)
  
  
  
  
  

Vijfde sessie: 3 maart 2023

Tijdens deze sessie zijn we verder ingegaan op de missie van Dirk.

Bereiken van ‘welzijn’ van ‘30 miljoen’ Europeanen

De missie van het merk van Dirk is om het welzijnsniveau van 30 miljoen Europeanen te vergroten. Kantlijn is dat de term ‘welzijn’ en het aantal ’30 miljoen’ nog aangepast kan worden. Tijdens de sessie hebben we een eerste aanzet gegeven om ‘welzijn’ te definiëren:

  1. Geen welvaartziekten meer;
  2. Geen financiële en daardoor ook geen mentale problemen meer;
  3. Balans in privé en werk;
  4. Staat van fysiek welzijn.

Dirk gaat aan de slag om zijn definitie van welzijn verder uit te werken voor de volgende sessie.

Om dit welzijnsniveau te bereiken zijn de ‘leiders van morgen’ essentieel. De leiders zijn een bron van welzijn. Met hun nieuwe manier van leidinggeven zorgen zijn voor de organisaties die een bron zijn van welzijn. Hoe meer organisatie, hoe meer Europeanen welzijn ervaren.

Routekaart naar de missie

Om deze missie te bereiken hebben we een routekaart ontwikkelt:

  1. Bewustwording onder leiders: Er zijn een aantal van 200 leiders bewust van het feit dat de ‘leider van morgen’ de weg is om te bewandelen. Het merk van Dirk heeft daarmee een fanbase ontwikkelt.
  2. 100 leiders opgeleid: De tweede deelmissie is om 100 leiders te hebben opgeleid. Hiermee heeft het merk van Dirk omvang. Het concept en de programma’s van het merk staan daarmee en zijn gevalideerd.
  3. Welzijnsniveau in België bereikt: De derde deelmissie is om het welzijnsniveau in België bereikt te hebben. In deze fase is het van belang om innovaties te initiëren, te testen en op te schalen om de impact op het welzijn te verhogen.
  4. Opschalen in Europa: De laatste deelmissie is om de gevalideerde manier van werken op te schalen in Europa door het inzetten van agenten in andere landen.

Bondgenoten & belemmeringen

Bij deze missie heeft Dirk een aantal bondgenoten en belemmeringen. Deze zijn:

BondgenotenBelemmeringen
1ste graads connecties voor een warme startTe weinig tijd beschikbaar voor de omvang van de missie
Merkbureau voor het vermarkten van het merkverhaalJong merk, waardoor er geen referentiemateriaal is
Professionals met dezelfde missie die zijn aansluiten bij het merk (zowel freelancers als medewerkers)Er zijn niet genoeg medewerkers/ professionals beschikbaar om de groei te bewerkstelligen
Opleiders van de nieuwe leiders (studenten)Onvoldoende financiën om schaalbaar te groeien
Universiteiten en wetenschappers om een meetbaar model te ontwikkelen voor welzijn 
Invloedrijke personen onder de leiders 

Opdrachten de volgende keer

Wij gaan aan de slag met het schrijven van de eerste versie van de visie en missie. De volgende keer gaan we deze bespreken. Voor de volgende keer gaat Dirk met de volgende opdrachten aan de slag:

  • Het welzijn of het te bereiken welzijnsniveau beschrijven van de missie;
  • Van de vorige sessie staat de volgende opdracht nog: Dirk gaat maximaal 5 punten beschrijven dat het verschil vormen tussen leiderschap en communicatie van nu en morgen:
Leider nuLeider van morgen
  
  
  
  
  
Communiceren (nu)Dialogiseren (morgen)
  
  
  
  
  
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *